Un ferastrau circular precum modelul CS 315 L de la Bernardo Austria, se foloseste pentru taierea otelului, metalelor usoare si a plasticului. Astazi va vom prezenta cum se realizeaza principalele operatiuni cu un ferastrau circular.
Selectia formei dintelui si gudronului la ferastrau circular
In cazul in care gudronul este prea mic, iar lungimea de taiat prea mare, materialul de taiat nu poate fi bagat in cavitatea dintelui. Aschia se va bloca in cavitatea dintelui, astfel incat acesta va fi inactiv in cazul unei a doua taieri a aceluiasi dinte. Acest lucru poate provoca lama de ferastrau sa se blocheze şi sa se strice. Un gudron care este prea mare va determina dintele de taiere sa se toceasca iar ca rezultat dintii se pot rupe. Pentru taierea de profiluri, trebuie sa fie considerat ca o regula ca cel putin doi dinti a lamei ferastraului sa fie in taiere.
Daca o smucitura scurta, tare este resimtita in timpul taierii si ferastraul incepe sa vibreze, nu continua. În astfel de cazuri, este aproape sigur ca, la unul sau mai multe locuri, o aschie fina a topit departe, la flancul lamei ferastraului. Acest lucru cauzeaza ferastraul sa fie mai gros in anumite locuri. Scoateti lama de ferastrău si scoateti materialul topit cu o granulatie fina.
O indepartare rapida a materialului de taiat si o adancime corecta si rotunjirea cavitatii dintelui sunt de cea mai mare importanta. Cavitatea dintelui trebuie sa fie suficient de mare pentru aschii evacuate pentru ca ele sa se indoaie cat timp dintele taie. Cand dintele de taiere paraseste taierea ferastraului, aschia cade din cavitatea dintelui. Ferastraul alternativ (alternativ marginea tesita) este adesea folosit pentru gudroane mici, in special pana la 4mm. Taierea anterioara si dintii de finisare sunt utilizate pentru materiale mai mari, mai solide, de obicei din gudron de la 4 mm in sus. Acesti dinti se asigura ca aschiile nu sunt toate de aceeasi lungime. In cazul in care o aschie ar fi fost taiata in afara caii de iesire, aceasta ar ajunge la cald, s-ar extinde si ar devini mai mare decât latimea de taiere. Astfel ar determina sa ramana blocata, ca urmare a aschiei care nu a putut fi eliminata de la taiat. Dintele de finisare trebuie sa fie pozitionat 0.2 – 0.4 mm mai inalt decat dintele de pre-taiere. Cu cat gudronul este mai mare, cu atat dintele de pre-taiere trebuie sa fie plasat mai sus in comparatie cu dintele de finisare. In consecinta, numai masini speciale sunt potrivite pentru reslefuirea acestor dinti. Atunci cand lama si-a pierdut puterea de taiere, nu o tensionati. Altfel dintii s-ar putea rupe si astfel pretul de reslefuire s-ar dubla.
Capacitatea de taiere la ferastrau circular
Pentru capacitatea maxima in mm a se vedea programul pentru figura profil / transversal in relatia cu unghiul de mitra. Cu 90 °, ne referim la taiere dreapta. Utilizati tabelul de la tipul de masina pe care il aveti.
Instalarea si inlocuirea lamei de ferastrau la ferastrau circular
- Setati comutatorul principal in pozitia off.
- Puneti capul de ferastrau in pozitia inalta.
- Deschideti garzile.
- Eliberati surubul cu cap de soclu M8 de la axul ferastraului si indepartati flansa ferastraului.
- Inlocuiti lama ferastraului.
- Curatati cu grija axul si flansa ferastraului. Instalarea este gata in ordine inversa. Fiti atenti la directia de rotatie a lamei ferastraului. Asigurati-va ca lama de ferastrau este plasata impotriva flansei axului ferastraului. Verificati setarea profunzimii taierii. Nu uitati sa inchideti garda de siguranta.
Alimentarea ferastraului la ferastrau circular
Alimentarea ferastraului este determinata de mana. Ferastraul este coborât pe materialul prin intermediul mânerului. Presati lama de ferăstrău ferm pe material, fără a utiliza forţa inutile. Când presiunea ferastraului este prea mare acest lucru poate cauza stricarea ferastraului; atunci când presiunea ferastraului este prea joasa, ferastraul se va uza rapid.
Fixarea materialului la ferastrau circular
Este extrem de important că materialul sa fie fixat in conditii de siguranta in menghina material dubla, astfel incat sa nu se poata apleca sau misca in timpul taierii.
Pentru a lucra eficient, materialul trebuie sa fie intotdeauna fixat astfel incat suprafata de contact a ferastraului si materialul este cat mai mic posibil. Cand piese foarte mici trebuie sa fie taiate, si, in consecinta doar jumatate din materialul de menghina va fi utilizat, in scopul de a impiedica de la scoatere de la aliniere, o bucata de material de grosime egala trebuie sa fie prinse in cealalta jumatate a menghinei. In acest fel, materialul se va prinde bine si uniform. Aplicarea falcilor speciale de menghina este recomandabil pentru munca repetitiva. Adancimea de taietere poate fi limitata prin intermediul unui inel reglabil.
Racirea la ferastrau circular
Racirea este de mare importanta pentru durata de viata a lamei de ferastrau. Dupa investigatii amanuntite a fost stabilit ca uleiurile emuisifiabile de racire previn absolut – printre altele – formarea asa-numitelor constructii (fixarea materialului de taiat la flancurile punctului de dinte). Acest lucru va preveni socul ferastraului, ceea ce duce la deteriorare si rupere. Uleiul formeaza un film de lubrifiere pe punctele dintilor de fierastrau, astfel incat, in cazul alimentarii crescute ale ferastraului, inalta presiune dintre aschie şi dinte (suprafata de aschie pe dintii de fierastrau) nu va duce la supraincalzirea ferastraului. Aici este important ca o indreptare corecta a fluxului la marginile de taiere asigura o aprovizionare ampla de lichid de racire pentru indepartarea aschiilor si eliminarea caldurii de frictiune.
Pornirea/oprirea la ferastrau circular
- Asigurati-va ca materialul a fost alimentat.
- Verificati vederea de sticla pentru a vedea daca este suficient ulei in capul de ferastrau. Daca este necesar umpleti cu BP GRXP 680 (ISO) prin gaura de aerisire in maner.
- Verificati setarea adancimii a lamei de ferastrau.
- Verificati daca falcile de menghina sunt potrivite pentru acest material.
- Ajustati materialul de menghina de material.
- Porniti masina cu comutatorul principal.
- Selectati viteza ceruta.
- Deschideti robinetul de racire pe aparatoarea de siguranta (nu si in cazul de lubrifiere atomizata).
- Porniti masina (ferastrau circular) cu butonul de pe tija de tragere.