Circular cu masa – ca in cazul tuturor masinilor, pot aparea pericole cand utilizati ferastraul circular cu masa. Folositi ferastraul cu atentie si respectati masurile de precautie pentru siguranta. Omoterea sau ignorarea masurilor de siguranta poate duce la vatamarea operatorului.
Cititi, intelegeti si urmati instructiunile de operare si siguranta. Fiti constient de limitatiile si pericolele lucrului cu ferastraul circular cu masa.
Norme de siguranta pentru circular cu masa
Impamantare electrica. Asigurati-va ca cadrul masinii este legat la pamant si o conducta de reglare la pamant este inclusa in serviciul electric livrat. In cazul in care este utilizat un cablu sau un stecher, asigurati-va ca stecherul pentru legare la pamant este conectat la sol potrivit. Urmati procedura de impamantare indicata de codul electric local.
Protectia ochilor. Purtati o aparatoare de protectie aprobata si ochelari pentru a va proteja ochii. (NOTA: Ochelarii obisnuiti nu sunt ochelari de protectie.)
Protectia individuala. Inainte de a opera masina, scoateti cravata, inelele, ceasul si alte bijuterii si suflecati manecile deasupra coatelor. Nu purtati haine largi si prindeti parul lung. Este indicat sa purtati incaltaminte de protectie. Nu purtati manusi.
Aparatoare. Tineti aparatoarele masinii la locul lor pentru fiecare operatie pentru care pot fi folosite. Daca aparatoarele sunt indepartate pentru lucrul de intretinere, NU OPERATI masina inainte de a le reinstala.
Zona de lucru. Mentineti podeaua din jurul masinii curata si fara resturi de materiale, rumegus, ulei si alte lichide pentru a reduce pericolul de impiedicare sau alunecare. Asigurati-va ca masa nu are deseuri, materiale straine sau unelte inainte de a incepe taierea. Asigurati-va ca zona de lucru este bine iluminata si ca este utilizat un sistem exhaustor potrivit pentru a extrage praful. Recomandam utilizarea de benzi antiderapante pentru podea in zona in care sta operatorul de obicei si ca zonele de lucru cu masina sunt delimitate. Asigurati spatiu de lucru adecvat in jurul masinii.
Pozitia operatorului. Mentineti o postura echilibrata si controlati-va intotdeauna corpul. Nu stati in dreptul panzei ferastraului sau piesei de prelucrat si nu permiteti altor persoane s-o faca. Nu va urcati pe ferastrau.
Nu va intindeti. Folositi o masa de sprijin sau chemati un ajutor sa indeparteze materialul din partea din spate a ferastraului.
Menaj. Inainte de a porni masina, indepartati echipamentul extra cum ar fi chei, chei fixe, stupe de curatit etc. de langa ferastrau.
Actiuni neglijente. Acordati intreaga atentie lucrul pe care il realizati. Uitatul in jur, intretinerea unei conversatii sunt actiuni neglijente si pot duce la leziuni grave.
Deconectati masina inainte de deservire, lucru de intretinere sau cand schimbati panzele. O masina in reparatii trebuie sa aiba o ETICHETA ROSIE pentru a indica sa nu fie utilizata pana cand lucrul de intretinere nu este complet.
Aliniere. Verificati alinierea divizorului, grilajului si canalul conic cu panza. Pe fiecare aparatoare si divizor se afla o eticheta de avertizare pentru a reaminti operatorului de pericolele alinierii gresite.
Mentineti uneltele in conditii cat mai bune. Verificati panza ferastraului de fisuri sau dinti lipsa. Nu utilizati o panza cu fisuri sau tocita sau una cu dinti lipsa sau garnitura nepotrivita. Asigurati-va ca panza este fixata bine de arbore.
Siguranta mainilor. Tineti mainile departe de zona panzei. Nu va intindeti peste panza pentru a curata piese sau deseuri in timp ce panza se roteste. Nu taiati la ferastrau cu mana libera. Evitati operatiile si pozitiile mainilor incomode in care printr-o alunecare brusca puteti atinge panza.
Dispozitive de protectie. Utilizati intotdeauna divizor, aparatoare pentru panza, impingator si alte dispozitive de protectie pentru toate operatiile pentru care pot fi folosite. Pentru operatii cum ar fi formarea unde aparatoarea panzei nu poate fi folosita, folositi pene de ghidare, dispozitive de fixare si alte dispozitive de protectie si utilizati cu maxima prudenta. Reinstalati divizorul si aparatoarea panzei imediat dupa terminarea operatiei care a necesitat indepartarea ei.
Rotirea panzei ferastraului. Asigurati-va ca panza ferastraului se roteste in sensul acelor de ceasornic vazuta din partea motorului (partea stanga a masinii).
Ajustari. Efectuati toate ajustarile masinii si montarile optionale cu masina oprita. Nu scoateti sau introduceti cand panza se roteste.
Conditiile materialului. Nu incercati sa taiati placi cu cioturi care atarna, cuie sau alte materiale straine pe suprafata. Nu incercati sa taieti cu ferastraul materiale strambe, incovoiate sau arcuite decat daca o margine a fost imbinata pentru ghidare inainte de a taia.
Materiale mari. Nu incercati sa taiati placi lungi sau late fara sprijin deoarece greutatea ar putea face ca placa sa-si schimbe pozitia.
Terminarea lucrului. Daca operatorul paraseste zona masinii, trebuie sa opreasca motorul ferastraului circular cu masa si sa astepte pana cand panza ferastraului se opreste complet inainte de a pleca. In plus, daca operatia este completa, trebuie sa curete ferastraul circular cu masa si zona de lucru. NU curatai ferastraul circular inainte de a opri si NU curatati cu mana rumegusul sau reziduurile; folositi o perie.
Daca nu sunteti familiarizat cu modul de operare a ferastraului circular, obtineti pregatire de la un supervizor, inspector sau alta persoana calificata.
Droguri, alcool, medicamente. Nu operati masina daca sunteti sub influenta drogurilor, alcoolului sau medicamentelor.
Pericole asupra sanatatii. Uneori praful creat de slefuire, taiere, rectificare, gaurire si alte activitati de constructie contine substante chimice care pot cauza cancer, defecte la nastere sau alte boli ale sistemului reproducator. Riscul expunerii la aceste substante variaza, este in functie de cat de des faceti acest tip de lucru. Pentru a reduce expunerea la aceste chimicale, lucrati intr-o zona bine aerisita si lucrati cu echipament de protectie aprobat, cum ar fi mastile de praf care sunt concepute special pentru a filtra particulele microscopice.
Utilizati un cablu prelungitor potrivit. Asigurati-va ca cablul prelungitor este in conditii bune. Cand folositi un cablu prelungitor, fiti siguri ca folositi unul destul de puternic pentru a transmite curentul produsului dumneavoastra. Un cablu mai slab va cauza o scadere a tensiunii de linie. Rezultand in lipsa de putere si supraincalzire. Daca nu sunteti sigur, utilizati urmatoarea masura mai puternic, cu cat numarul masurii este mai mic, cu atat cablul este mai puternic.