Ce tip de masini-unelte sunt recomandate pentru dotarea unui atelier de producere mobilier din lemn masiv? Masini-unelte specializate sau masini-unelte universale (cu mai multe operatii)?
Aceasta intrebare ne-a fost adresata de un client, care are ca obiectiv in noul sau atelier producerea de usi, ferestre, mobila precum paturi sau noptiere, din lemn masiv, in cantitate mica.
Tipuri de masini-unelte
- Masini unelte specializate: pe care se prelucreaza un anumit tip de piese cu un procedeu de baza sau tipic, fiind destinate productiei de serie
- Masini unelte universale: cu destinatie larga, pe care se pot executa cateva procedee pe langa cel tipic, pentru o gama larga de piese, in productii individuale sau de serie mica
- Masini unelte speciale: destinate prelucrarii unei piese de o anumita forma si cu anumite dimensiuni, utilizate in fabricatia de serie mare si de masa.
Masini-unelte specializate vs Masini-unelte universale
Pentru un atelier de producere mobilier din lemn masiv, se pot folosi urmatoarele variante de masini-unelte:
- masina combinata cu 5 operatii (frezare, indreptare, rindeluire, gaurire si circular cu masa mobila)
- masina combinata circular cu freza si masina combinata de indreptare si rindeluire cu masa de mortezat.
Bineinteles, in alegerea celei mai bune solutii trebuie luat in considerare si bugetul alocat, precum si destinatia atelierului. Va fi un atelier Hobby, unde se vor produce piese pentru uz personal sau va fi vorba de producere macar in serie mica?
Masina cu 5 operatii este recomandata in special pentru utilizatorii Hobby. Pentru ateliere sunt mai potrivite acele masini-unelte specializate pe o singura operatie.
De ce sa alegi masini-unelte specializate?
- sunt mai performante pe o singura operatie
- nu mai este cazul timpilor-morti necesari pentru calibrarea masinii pe operatia necesara
- este mai dificil de gasit accesorii si consumabile compatibile
- puterea motorului nu mai dicteaza timpii de executie
- in caz de defectiune, nu pierzi mai multe masini in acelasi timp