Masini-unelte: generalitati

Masini-unelte sunt masini de lucru destinate generarii suprafetelor pieselor, prelucrate printr-un proces de aschiere in anumite conditii de lucru, precizie, productivitate, calitate si cost.

Exista o mare diversitate de masini-unelte datorita varietatii formelor si dimensiunilor pieselor folosite, a materialelor utilizate la confectionarea acestora, a preciziei dimensionale si a calitatii suprafetelor prelucrate prin aschiere sau a numarului de piese identice ce trebuie executate intr-un anumit timp.

masini-unelte

Clasificare masini-unelte

  • Dupa operatia de prelucrare: masini de frezat, strunguri, masini de rabotat, masini de gaurit, masini de rectificat, masini de brosat.
  • Dupa destinatie: masini-unelte universale
  • Dupa gradul de automatizare: cu comenzi manuale, semiautomate, automate
  • Dupa marime: mici, medii si mari

Denumirea la masini-unelte contine litere si cifre. Literele semnifica initialele cuvintelor ce definesc respectivul utilaj, iar cifrele reprezinta caracteristica dimensionala cea mai importanta a masinii.

Indiferent de destinatia masinilor-unelte, acestea au o structura generala comuna, cu urmatoarele componente:

  • Batiu – piesa de baza pe care se monteaza subansambluri fixe si mobile ale masinii, instalatia de comanda si instalatii auxiliare
  • Sistem de actionare – alcatuit din motoare electrice si lanturi cinematice, care transmit si transforma miscarea la organele de lucru ale masinii. Procesul de aschiere se realizeaza prin miscari generatoare iar cele prin care se asigura anumite conditii pentru procesul de aschiere sunt miscari auxiliare.
  • Sistem de lucru – format din totalitatea elementelor ce servesc la pozitionarea si fixarea sculelor aschietoare si semifabricatelor supuse la prelucrarea prin aschiere.
  • Sistem de comanda – format din totalitatea de elemente si circuite prin care se controleaza modul de functionare la masina-unealta. Semnalele de comanda determina actiuni precum pornirea si oprirea motoarelor, cuplarea si decuplarea miscarilor in lanturile cinematice, inversarea sensurilor de miscare, reglarea vitezelor organelor de lucru, coordonarea miscarilor a doua sau mai multe organe de lucru, pornirea si oprirea de instalatii auxiliare.
  • Instalatii auxiliare – pentru indeplinirea de roluri secundare in exploatarea utilajului, esentiale pentru functionare: ungere, alimentare cu lichid de racire-ungere a masinii-unelte, iluminare, protectie.

Pentru mai multe informatii despre acest subiect va recomandam sa cititi urmatorul document.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *