Masini de gaurit cu freza
Masina de gaurit si frezat metale Bernardo KF 16 Vario cu indicator de poziţie 3-axe DT 40
Masina de gaurit si frezat Bernardo KF 18 Top cu indicator de poziţie 3-axe DT 40
Masinile de gaurit sunt masinile-unelte pe care se executa operatiile tehnologice de gaurire, largire, alezare, lamare, filetare si gaurire fina.
Masinile de frezat sunt destinate prelucrarii prin frezare a unor suprafete simple sau complexe, a suprafetelor de revolutie cu generatoarea dreapta sau o curba plana oarecare si a suprafetelor spatiale analitice sau neanalitice. Masinile de gaurit cu freza ofera posibilitatea realizarii mai multor activitati de prelucrare, la un cost excelent.
Reguli generale de siguranta la utilizarea de masini de gaurit cu freza - freza metal
1. Operarea, intretinerea si repararea echipamentului trebuie sa fie realizate de personal calificat care a fost in prealabil instruit si intelege riscurile potentiale. Numai persoanele care cunosc regulile de siguranta trebuie sa opereze acest echipament.
2. Persoanele care asambleaza, opereaza si realizeaza lucrari de intretinere trebuie sa confirme ca au citit si inteles pe deplin instructiunile de operare.
3. Dupa oprirea masinii scula inca se mai roteste o perioada de timp din inertie. Nu deshideti protectia si atingeti scula inainte de a se opri complet. ATENTIE! Nu atingeti frezele sau alte parti mobile ale masinii saca acestea inca sunt in miscare.
4. Nu detasati sau modificati nici o parte a sistemelor de siguranta. Echipamentul trebuie sa fie deconectat de la reteaua de alimentare electrica inaintea realizarilor de lucrari de intretinere si reparatii.
5. Delegati persoane specializate pentru a opera, intretine si repara echipamentul.
6. Utilizati echipamentul in conditii tehnice perfecte. Numai producatorul sau personalul calificat poate repara acest echipament.
7. Opriti imediat masina in cazul in care apar anomalii, verificati si remediati defectiunile aparute.
8. Asamblati si dezasamblati masina utilizand echipamentele potrivite care sa aiba o capacitate de ridicare suficienta.
9. Verificati toate instructiunile si etichetele de pe echipament. Verificati ca acestea sa fie complete si perfect lizibile.
10. Verificati inspectia privind siguranta inainte de a porni echipamentul. Verificati ca switch-urile de limitare, butonul de oprire de urgenta sunt pozitionate corespunzator.
11. Reinstalati protectia si alte dispozitive de siguranta dupa finalizarea lucrarilor de intretinere.
12. Procedati la realizarea lucrarilor de intretinere si ajustari dupa oprirea masinii si deconectarea acesteia de la reteaua de alimentare cu energie electrica.
13. Nu lasati copii sa se apropie de echipament. Operatorii trebuie sa aiba minim 18 ani.
14. Purtati imbracaminte adecvata. Evitati haine sau bijuterii care ar putea sa va faca miscarea mai grea. Purtati intotdeauna ochelari si papuci de protectie in timpul operarii masinii.
15. Utilizati casti de protectie pentru par, pentru al acoperi in cazul in care acesta este lung indiferent de sex.
16. Se recomanda utilizarea de casti de protectie adecvate pentru a reduce riscul pierderii auzului.
17. Spatiul in care este operat echipamentul trebuie sa fie iluminat corespunzator. Mentineti perimetrul din apropierea masinii curat, uscat si amenajat corespunzator. Nu pozitionati nimic in imediata apropiere a masinii pentru a nu deveni un obstacol in timpul utilizarii.
18. Nu indepartati ghidajele de protectie in timpul utilizarii echipamentului.
19. Deconectati echipamentul de la reteaua de alimentare cu energie electrica inainte de a-l parasi.
20. Reporniti echipamentul dupa ce toate dispozitivele de siguranta au fost montate si functioneaza corespunzator.
21. Nu puneti scule, materiale sau alte piese care nu sunt utilizate pe masina, in special pe partile mobile ale acesteia.
22. Fixati piesa de lucru si scula cu fermitate si indepartati cheia din mandrina inainte de a porni echipamentul.
23. Opriti masina inainte de a ajusta pozitia bratului de racire.
24. Nu utilizati compresoare pentru indepartarea spanului sau prafului depozitat pe echipament, panoul de control etc.
25. Atat operatorii cat si personalul de intretinere trebuie sa citeasca cu atentie etichetele de pe echipament. Acestia trebuie sa se ghideze dupa manualul de utilizare in realizarea activitatilor. Acestia trebuie sa verifice ca in timpul operarii sau realizarii de lucrari de intretinere etichetele de pe masina nu se murdaresc sau se distrug.
26. Tineti minte unde este pozitionta butonul de oprire de urgenta pentru ca in caz de necesitate acesta sa poata fi apasat fara intarziere.
27. Porniti echipamentul urmand cu strictete procedura de pornire.
28. Pastrati-va mainile departe de partile mobile ale masinii in timpul functionarii acesteia.
29. Atunci cand se depune span pe freza evitati sa il indepartati cu mana deoarece exista riscul de a va taia. Verificati ca masina sa se opreasca complet inainte de a indeparta spanul.
30. Inainte de a porni echipamentul pentru realizarea de teste, cititi cu atentie acest manual pentru a va familiariza cu echipamentul.
31. Contactati partenerul dumneavoastra in cazul in care aveti nevoie de o noua copie a manualului.
32. Inainte de a monta o freza opriti axul si avansul in toate axele.